In de Arbowet – die zich op werknemers valt sociale veiligheid onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’ (artikel 3, lid 2). Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is voor de wetgever een verzamelnaam voor:
- agressie en geweld;
- seksuele intimidatie;
- pesten;
- discriminatie;
- werkdruk in de arbeidssituatie die stress teweeg brengt.
De eerste vier genoemde arbeidsrisico’s worden ook wel ‘ongewenste omgangsvormen’ genoemd en vallen binnen school doorgaans onder het sociaal veiligheidsbeleid. De Arbowet schrijft de werkgever een (cyclische) aanpak voor om PSA systematisch te meten én te verbeteren.
Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van PSA. Omdat de gevolgen omvangrijk zijn zien we door de tijd heen een steeds verdere verscherping van wetgeving en richtlijnen om PSA te beperken en te voorkomen. TNO heeft veel onderzoek gedaan en laat in een infografic goed zien hoe omvangrijk het onderwerp is.
Vanuit de Arbowet is het voor ondernemingen verplicht om beleid te hebben tot voorkoming van PSA. Een bedrijf staat het vrij om dit effectief in te richten. Een van de gekozen en bewezen manieren om werknemers te begeleiden als er een klacht of melding is kan via een vertrouwenspersoon. Tot 2020 is het hebben van een vertrouwenspersoon binnen een bedrijf vrijwillig, naar verwachting zal de wet aangepast worden en zal het hebben van een gecertificeerde vertrouwenspersoon eind 2020 verplicht zijn.