De betekenis van een vertrouwenspersoon volgens Wikipedia: ‘een vertrouwenspersoon is een persoon binnen een bedrijf, school of de directe omgeving van mensen, aan wie men vertrouwelijke zaken kwijt kan. Vaak heeft dit betrekking op bijvoorbeeld seksuele intimidatie of persoonlijke problemen.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon werkt vaak in een school of in een bedrijf. Een vertrouwenspersoon is er voor mensen die iets naars meemaken. Zij kunnen bij deze vertrouwenspersoon hun verhaal kwijt. In eerste instantie zal de vertrouwenspersoon luisteren naar het verhaal. Daarna helpt hij of zij met het bepalen van de volgende stappen. Kan het intern worden opgelost? En wat is daarvoor nodig? De persoon die met het verhaal komt is altijd degene die beslist.
Geheimhoudingsplicht
Vaak staat in het contract van de vertrouwenspersoon dat hij geheimhoudingsplicht heeft. Dat zorgt ervoor dat iemand met problemen, deze persoon ook echt kan vertrouwen. Dan heeft een vertrouwenspersoon betekenis. Meestal maakt een vertrouwenspersoon wel een (anoniem) rapport voor de directie van het bedrijf of de school.
Wanneer naar een vertrouwenspersoon?
Je kunt naar een vertrouwenspersoon met de volgende problemen:
#1 Bij pesten op het werk (en de betekenis vertrouwenspersoon)
Pesten op de werkvloer komt helaas heel veel voor. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een half miljoen mensen zeggen dat ze weleens worden gepest op het werk. Honderdduizend mensen zeggen zelfs dat dat structureel is. Iemand wordt dan gedurende zeker een half jaar minimaal eens per week gepest. Maar waar moet je bij pesten op het werk aan denken? Denk aan vervelende opmerkingen of belachelijk maken. Maar ook imiteren, beledigen, schelden of vloeken, openlijk terecht wijzen, beschadigen van eigendommen en nog veel meer. Vaak is het een combinatie van meerder van deze dingen. Wat belangrijk is, is dat pesten iets anders is dan een conflict. Maar let daarbij op: want een conflict op het werk kan wel leiden tot pesten op het werk. (Bron: Arboportaal)
Hoe geeft de vertrouwenspersoon betekenis bij pesten op het werk? De vertrouwenspersoon luistert naar de problemen rond het pestgedrag op de werkvloer. Begeleidt hem of haar en zoekt samen met de melder naar oplossingen of vervolgstappen.
#2 Bij discriminatie op het werk (en de betekenis vertrouwenspersoon)
Discriminatie op het werk overlapt soms met pesterijen. Op het werk kun je discriminatie tegenkomen bij bijvoorbeeld promoties, ontslagrondes, het salaris of bij sollicitaties. Maar waar moet je bij discriminatie op het werk aan denken? Bijvoorbeeld als er onderscheid wordt gemaakt op grond van godsdienst, levensovertuiging, ras, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, leeftijd, politieke overtuiging en meer. (Bron: Arboportaal)
Hoe geeft de vertrouwenspersoon betekenis bij discriminatie op het werk? De vertrouwenspersoon is allereerst een aanspreekpunt en luisterend oor. Iemand kan zijn of haar verhaal kwijt. Vervolgens bekijken de melder en vertrouwenspersoon samen wat de volgende stappen zijn. De melder blijft daarbij de regie houden.
#3 Seksuele intimidatie op het werk (en de betekenis vertrouwenspersoon)
Seksuele intimidatie op het werk kun je op verschillende manieren tegen komen. Bijvoorbeeld omdat er getinte grappen of opmerkingen worden gemaakt, vragen worden gesteld of toespelingen worden gemaakt. Dat valt allemaal onder seksuele intimidatie. Maar ook non-verbaal zoals seksueel gerichte gebaren, staren of het laten zien seksueel getinte beelden. En dan is er uiteraard nog de fysieke seksuele intimidatie: lichamelijk contact dat niet gewenst is. Dat kan zijn een arm om een schouder tot bijvoorbeeld knijpen, beetpakken, zoenen maar ook aanranding of zelfs verkrachting.
Belangrijk bij seksuele intimidatie op het werk gaat het erom hoe de ontvanger het ervaart, niet om de intentie van de dader. Daarbij kan het gedrag expres of onbedoeld kan zijn. Wat gepast is voor de één kan als ongewenst voelen voor de ander. (Bron: Arboportaal)
Hoe geeft de vertrouwenspersoon betekenis bij seksuele intimidatie op het werk? De vertrouwenspersoon is allereerst een aanspreekpunt en luisterend oor. Iemand kan zijn of haar verhaal kwijt. Vervolgens bekijken de melder en vertrouwenspersoon samen wat de volgende stappen zijn. De melder blijft daarbij de regie houden. De vertrouwenspersoon neemt het slachtoffer altijd serieus. Als er mensen naar de vertrouwenspersoon toekomen met klachten over seksuele intimidatie op het werk, dan kan deze informatie (met toestemming van het slachtoffer) doorgespeeld worden aan de werkgever. De werkgever is verplicht de intimidatie te bestrijden.