Je hebt een probleem op het werk
Wanneer je een probleem op het werk hebt waarbij sprake is van ongewenste omgangsvormen, kun je als werknemer bij de vertrouwenspersoon terecht voor opvang, advies, ondersteuning en begeleiding. Onder ongewenste omgangsvormen worden verstaan discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld en pesten. Dit geldt voor ongewenste omgangsvormen door collega’s en leidinggevenden, maar ook door derden (zoals klanten, patiënten, leerlingen of passagiers). Een vertrouwenspersoon kan jou, als werknemer ook begeleiden en ondersteunen bij het indienen van een formele klacht. Hij kan jou als melder dan bijvoorbeeld begeleiden naar een onafhankelijke klachtencommissie. Ook wanneer je zelf wordt beschuldigd van ongewenste omgangsvormen kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het zoeken naar de juiste instantie of hulpverlener, zoals huisarts, gemeente of instantie voor juridische bijstand. Om belangenverstrengeling te vermijden kan de vertrouwenspersoon nooit beide partijen (degene die een klacht heeft en de beklaagde) begeleiden.
Vertrouwelijkheid
Als je als werknemer last hebt van ongewenste omgangsvormen is het niet altijd makkelijk om te bepalen hoe je daarmee het beste om kunt gaan. Een vertrouwelijk en oriënterend gesprek met iemand die jou kan adviseren kan dan nuttig zijn. HR-professionals en/of leidinggevenden kunnen geen vertrouwelijkheid garanderen. Als hen iets ten gehore komt wat niet door de beugel kan, zullen zij actie moeten ondernemen. Hoogstwaarschijnlijk wil je zelf de controle houden over eventuele te nemen stappen. Een vertrouwenspersoon kan wel vertrouwelijkheid beloven en hoeft geen rekening te houden met andere belangen dan die van jou. Vertrouwenspersonen zullen niets doen zonder jouw toestemming. Wel hebben vertrouwenspersonen een meldingsplicht als blijkt dat anderen in gevaar kunnen zijn.
Wie kan er bij een vertrouwenspersoon terecht?
De vertrouwenspersoon is toegankelijk voor alle werknemers van een organisatie, zowel voor werknemers in vaste dienst als werknemers met een flexibel of tijdelijk contract. Bij een aantal problemen op het werk is de vertrouwenspersoon niet degene die je verder kan helpen, bijvoorbeeld bij arbeidsconflicten, problemen in de privésfeer of integriteitskwesties. Bij een integriteitskwestie kan de vertrouwenspersoon je wel ondersteunen bij het zoeken naar de juiste instantie of persoon om je verder te helpen. Let wel; wanneer de vertrouwenspersoon zelf vertrouwenspersoon integriteit is, kan hij je ook met problemen op dit gebied helpen.
Wie is de vertrouwenspersoon?
Een interne vertrouwenspersoon is een collega die (mede) de rol van vertrouwenspersoon heeft gekregen. Een externe vertrouwenspersoon is door de werkgever ingehuurd om die rol te vervullen. Een vertrouwenspersoon is vrij te bezoeken, je hebt hiervoor als werknemer geen toestemming nodig van bijvoorbeeld je leidinggevende of HR.