Een collega die altijd te laat komt of die ene collega die zijn afspraken niet nakomt… het zijn herkenbare ergernissen op kantoor. Recent is er onderzoek gedaan onder 3500 werknemers naar hun top ergernissen op de werkvloer. Het blijkt dat een groot deel van de belangrijkste ergernissen zich op gedragsniveau bevinden. Wij geven graag inzicht in de top 10 grootste ergernissen op het werk.
1. Roddelen op de werkvloer
We vinden het eigenlijk allemaal vervelend als er over ons geroddeld wordt op de werkvloer, maar anderzijds maken veel mensen zich er ook wel eens schuldig aan. In vrijwel ieder bedrijf is minimaal één collega te vinden die overmatig roddelt over andere collega’s. Het blijkt dat de meeste mensen op de werkvloer zich hier erg aan storen.
2. Rommel en vuil op de werkplek
Je werkt het lekkers in een schone en opgeruimde ruimte. Helaas denkt niet iedereen daar zo over. Er zijn vaak mensen op de werkvloer aanwezig die, gemerkt of ongemerkt, rommel achterlaten. Denk aan boterhamzakjes, snoeppapiertjes en bijvoorbeeld broodkruimels. Nederlandse werknemers vinden het vaak erg vervelend als er veel rommel en vuil op de werkplek aanwezig is.
3. Onaangenaam klimaat om in te werken
Eigenlijk moet het binnenklimaat precies goed zijn om een optimale productiviteit te kunnen leveren. Toch geeft een deel van de ondervraagden duidelijk aan dat zij regelmatig te maken hebben met een onaangenaam binnenklimaat. Hierbij kan het te koud of juist te warm zijn om comfortabel te kunnen werken. Dit behoort zeker tot de grootste ergernissen op de werkvloer volgens de ondervraagden.
4. Meetings die onnodig lang duren
Meetings zijn vaak belangrijk, maar nemen ook vaak meer tijd in beslag dan noodzakelijk. Veel Nederlandse werknemers storen zich aan het feit dat meetings onnodig lang duren, vaak omdat er in de gesprekken ‘uitstapjes’ worden gemaakt naar onderwerpen die in de betreffende meeting niet centraal staan of relevant zijn.
5. Koffie van slechte kwaliteit
Op het werk wil je in de pauze gewoon kunnen genieten van een goede kop koffie. Helaas blijkt de koffie niet in alle bedrijven van goede kwaliteit te zijn. Soms is de koffie te sterk, in andere gevallen is de koffie juist te slap of zit er een onaangename smaak aan. Nederlandse werknemers storen zich er behoorlijk aan als zij in de pauze niet kunnen genieten van een goede kop koffie.
6. Gesprekken in dezelfde werkruimte
Het is prettig als je gewoon in alle rust kunt werken. Helaas kan dit niet altijd. Vaak wordt er in kantoren wel rekening gehouden met elkaar, maar dit gebeurt zeker niet altijd. Het kan heel storend zijn wanneer collega’s hele gesprekken met elkaar voeren in de buurt van andere collega’s die zich op dat moment proberen te focussen op hun werkzaamheden. Ditzelfde geldt voor telefoongesprekken en bijvoorbeeld videogesprekken.
7. Het niet nakomen van afspraken
Als je een afspraak maakt, dan is het prettig als deze afspraak ook nagekomen wordt. Het is in de basis zeker wel iets waar je op het werk gewoon op moet kunnen rekenen. Volgens de ondervraagden is dit lang niet altijd het geval, waardoor het niet nakomen van afspraken behoort tot de grootste ergernissen op het werk.
8. Slechte communicatie van bovenaf
Binnen veel Nederlandse bedrijven is er nog sprake van een ‘laagjescultuur’, waarbij er duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen medewerkers op de werkvloer en leidinggevenden. Daarboven zijn vaak nog de managers en de directie te vinden. Eén van de grootste ergernissen van medewerkers die actief zijn binnen dit soort bedrijven is het gebrek aan een goede communicatie van hogerhand naar de werkvloermedewerkers toe.
9. Gebrek aan het nemen van verantwoordelijkheid
We maken allemaal fouten, ook op de werkvloer. Helaas blijkt niet iedereen de verantwoordelijkheid op zich te nemen. In de praktijk komt het relatief vaak voor dat collega’s de verantwoordelijkheid op andere collega’s afschuiven, waardoor er vervelende situaties ontstaan. Met het oog hierop is het belangrijk om een bedrijfscultuur te creëren waarin duidelijk is dat er fouten gemaakt mogen worden.
10. Collega’s die veel herrie maken
De ondervraagden stellen duidelijk dat zij zich met regelmaat storen aan een luidruchtige collega. Hierbij gaat het niet alleen om vaak overdreven hard praten of uitbundig lachen, maar het gaat bijvoorbeeld ook om lang en hard in de koffie roeren of onnodig luidruchtig gebruik maken van het toetsenbord.
Ongewenst gedrag op de werkvloer aanpakken
In deze top 10 zijn toch wel een aantal zaken te vinden die te maken hebben met gedrag. Dit zijn zaken die veranderd kunnen worden. Veel werknemers krijgen in meer of mindere mate te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Zeker wanneer dit gedrag aanhoudt kan het leiden tot lichamelijke en / of mentale klachten.
Een extern vertrouwenspersoon biedt hierin de oplossing, onder meer door een luisterend oor te bieden, mee te denken over oplossingen en te zorgen voor een passend advies om naar te handelen. Ben jij nog op zoek naar een ervaren vertrouwenspersoon voor jouw bedrijf en medewerkers? Dan staat Uw Vertrouwenspersoon voor je klaar. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of advies.