Pesten op de werkvloer komt vaker voor dan over het algemeen gedacht wordt. Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft te maken met pesterijen op de werkvloer en ervaart hier klachten door. Pesten heeft dan ook meer impact dan veel mensen denken. Wat voor de ene persoon gewoon een flauwe grap kan zijn, kan voor de ander aanvoelen als een regelrechte aanval. Wanneer dit voortdurend gebeurt kan het zorgen voor zowel lichamelijke als mentale klachten.
Wat moet je nu doen als je zelf gepest wordt op de werkvloer, als je ziet dat een collega wordt gepest of als je als werkgever merkt dat er pestgedrag voorkomt op de werkvloer? Uw Vertrouwenspersoon vertelt je hier graag meer over.
Wat moet je doen als je zelf gepest wordt op het werk?
Ruim een kwart van alle werkende Nederlanders wordt op het werk geconfronteerd met pesterijen. Het is heel belangrijk om hierbij stil te staan, want het geeft aan dat je niet alleen bent. Wanneer je regelmatig gepest wordt op het werk is het goed om hulp te zoeken. Het is goed om het bespreekbaar te maken. Ga de personen die jou pesten niet uit de weg, want dit maakt je tot een makkelijk doelwit.
Geef in plaats daarvan duidelijk je grenzen aan en stel je assertief op. Het kan goed zijn om erover te praten met een externe partij, zoals je huisarts of een vertrouwenspersoon, zodat er kan worden gedacht over een effectieve oplossing. Bedenk je dat de impact van pesten op het werk groot is en dat je er lichamelijke en mentale klachten door kunt ontwikkelen. Voorkom dit door actief te zoeken naar een oplossing.
Wat als je ziet dat een collega gepest wordt?
Een eerste belangrijke keuze die je in dit geval moet maken is om niet mee te wandelen met de grote groep. Laat je niet meetrekken in het pestgedrag van anderen om zelf het gevoel te ervaren dat je ‘erbij hoort’. Pestgedrag is iets waar je niet bij wilt horen. Sluit je er dus niet bij aan. Het is goed om aan de personen die pesten aan te geven dat hun gedrag richting de collega ontoelaatbaar is.
Daarnaast is het belangrijk om de collega die gepest wordt een luisterend oor te bieden. Laat zien dat je opmerkt wat er gebeurt en laat merken dat de collega in jou iemand vindt om op te steunen. Is er een vertrouwenspersoon aanwezig? Geen dan aan de collega ook aan dat hij of zij bij deze persoon terecht kan voor optimale ondersteuning.
Wat als je als werkgever pestgedrag op de werkvloer opmerkt?
Pesten op de werkvloer heeft een negatief effect dat doorwerkt op meerdere vlakken. Het is niet alleen de medewerker die gepest wordt die zich ellendig voelt. Je zal ook merken dat de negatieve sfeer ervoor zorgt dat bedrijfsprestaties en individuele productiviteit omlaag gaan. Uiteindelijk lijden de bedrijfsprocessen er ook onder. Wees je hiervan bewust, onderneem actie en stel heel duidelijk dat pestgedrag op jouw werkvloer niet getolereerd wordt. Maak duidelijk wel gedrag wél gewenst is en welk gedrag niet gewenst is.
Blijf ook alert. Vaak vinden pesterijen plaats op momenten dat jij als werkgever niet in de buurt bent. Uiteraard is het goed om in contact te blijven met de persoon die gepest wordt, om de vinger aan de pols te houden en deze persoon, indien nodig, door te verwijzen naar de vertrouwenspersoon.
Een vertrouwenspersoon inschakelen bij pestgedrag
Pestgedrag op de werkvloer zorgt voor een behoorlijke druk op de persoon die gepest wordt. Er kunnen lichamelijke en mentale klachten ontstaan, met alle gevolgen van dien. Pesten valt zeker onder ongewenst gedrag op de werkvloer en de impact is vaak groot. Het is daarom belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer wordt geconstateerd dat er wordt gepest op de werkvloer. Uw Vertrouwenspersoon treedt op als extern vertrouwenspersoon.
Wij bieden een luisterend oor, hulp en advies. We denken mee over een passende oplossing en kunnen hulpverlening inschakelen wanneer dit nodig is. Wil jij meer weten over wat wij precies kunnen doen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.