Seksuele intimidatie door een collega of leidinggevende heeft een grote impact voor het slachtoffer en de collega’s. Wanneer een werknemer hiermee te maken krijgt, dan heeft dit vaak niet alleen impact hoe deze persoon zich op de werkvloer voelt en gedraagt, maar ook hoe diegene zich thuis voelt en gedraagt.
Het is in alle gevallen belangrijk voor medewerkers om aan de bel te trekken wanneer er sprake is van seksuele intimidatie op de werkvloer. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen. Uw Vertrouwenspersoon vertelt meer over seksuele intimidatie door een collega of leidinggevende en geeft tips om dit probleem effectief aan te pakken.
Seksuele intimidatie is niet altijd fysiek
Er bestaat verwarring over wat nu wel of niet onder seksuele intimidatie valt. Juist deze verwarring zorgt er vaak voor dat medewerkers die ermee te maken krijgen hier geen melding van maken. Zij zijn niet zeker of zij wel ‘recht van klagen’ hebben en zijn vaak bang niet serieus genomen te worden.
Het is belangrijk om te weten, en om als werkgever ook aan alle medewerkers duidelijk te maken, dat seksuele intimidatie niet altijd een fysieke vorm aanneemt. In de basis kunnen we drie verschillende vormen van seksuele intimidatie herkennen op de werkvloer. Onderstaand wordt elke vorm kort doorgenomen.
1. Verbale seksuele intimidatie
Verbale seksuele intimidatie is een vorm van seksuele intimidatie waarbij woorden worden gebruikt. Hierbij kan het gaan om seksueel getinte grappen of opmerkingen, seksueel getinte toespelingen of bijvoorbeeld het stellen van vragen die seksueel intimiderend zijn.
2. Non-verbale seksuele intimidatie
Non-verbale seksuele intimidatie is een vorm van seksuele intimidatie waarbij geen woorden worden gebruikt, maar handelingen zonder fysieke aanraking. Hierbij kan worden gedacht aan het maken van seksueel gerichte gebaren of gezichtsuitdrukkingen, maar ook aan het laten zien van pornografisch of seksueel getint materiaal. Hieronder vallen bovendien afbeeldingen die via een berichtenservice, zoals WhatsApp, worden toegestuurd.
3. Fysieke seksuele intimidatie
Fysieke seksuele intimidatie is een vorm van seksuele intimidatie waarbij aanraking plaatsvindt. Een misverstand hierbij is dat het uitsluitend gaat om het aanraken van intieme lichaamsdelen. Dit is niet juist. Elke vorm van ongewenst lichamelijk contact valt onder fysieke seksuele intimidatie. Een arm om iemand heen slaan kan dus onder fysieke seksuele intimidatie vallen wanneer deze persoon dat als onprettig ervaart. Juist dit gegeven zorgt ervoor dat fysieke seksuele intimidatie niet altijd zo bedoeld is.
Wat kan een werkgever doen tegen seksuele intimidatie?
Voor werkgevers is het heel belangrijk om duidelijk te maken aan werknemers welk gedrag wel en niet wenselijk is op de werkvloer. Daarnaast is het verstandig, en in bepaalde gevallen verplicht, om een PSA-beleid op te stellen. Hierin worden ook de geldende sancties opgenomen. Is er sprake van seksuele intimidatie op de werkvloer, dan dient de dader direct aangesproken te worden op het gedrag. Maak aan werknemers ook duidelijk dat er een vertrouwenspersoon beschikbaar is voor iedereen. Neem als laatste het slachtoffer altijd serieus.
Wat kunt u als werknemer doen?
Krijgt u te maken met seksuele intimidatie? Laat het dan in geen geval zomaar gebeuren en maak er melding van. Helaas leert de ervaring dat seksuele intimidatie zelden vanzelf stopt. U kunt er melding van maken bij een leidinggevende of uw werkgever, maar u kunt ook contact leggen met een vertrouwenspersoon wanneer deze aanwezig is. Deze vertrouwenspersoon zorgt voor de juiste hulp en ondersteuning, waarbij uiteraard de focus ligt op het snel en effectief oplossen van het probleem.
Zorg voor een ervaren vertrouwenspersoon
Voor alle bedrijven is het belangrijk om te zorgen voor een ervaren vertrouwenspersoon, intern of extern, waar medewerkers bij terecht kunnen. Uw Vertrouwenspersoon stelt zich op als onafhankelijk en objectief vertrouwenspersoon. Wij hebben alle kennis in huis om te juiste hulp en ondersteuning te bieden. Wilt u meer weten over wat wij precies voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.