7 redenen om voor een externe
Je wilt voor je onderneming een vertrouwenspersoon aanstellen. Maar waar begin je? Allereerst: kies je voor een interne of externe vertrouwenspersoon? Veel grote bedrijven wijzen een collega aan als interne vertrouwenspersoon. Deze medewerker volgt dan een cursus of twee en haalt een certificaat. De andere mogelijkheid is een externe vertrouwenspersoon inhuren. Maar wat zijn daar de voordelen van? We zetten er hier een aantal op een rij.
1. Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk
En dat is meteen het allerbelangrijkste punt. Onafhankelijkheid. Want is er een onaangenaam voorval op het werk? Dan moet jouw medewerker dat in alle vertrouwen bij iemand kwijt kunnen. Laagdrempelig. Zonder dat hij of zij bang hoeft te zijn voor consequenties. Bij een interne vertrouwenspersoon kan dat voor lastige situaties zorgen. Omdat het nét een collega is met wie jouw werknemer minder goed door een deur kan. Of zelfs de leidinggevende is. Als je een externe vertrouwenspersoon inhuurt, speelt dit niet. Een externe vertrouwenspersoon is altijd onafhankelijk. Gegarandeerd.
2. Een externe vertrouwenspersoon inhuren bespaart je tijd
Wat een ander doet, hoef je niet zelf te doen. Simpel. Want ook werken met een interne vertrouwenspersoon kost nu eenmaal tijd. Hij of zij moet eerst worden opgeleid en certificaten halen. Komt er dan een melding van ongewenst gedrag op de werkvloer? Dan kunnen de uren oplopen. Ook het zoeken naar de juiste oplossing of het bedenken van een vervolgstap kost tijd. Dan denk je: ‘maar een externe vertrouwenspersoon kost óók geld’. Dat is natuurlijk waar. Een externe vertrouwenspersoon is wel geroutineerd en werkt dagelijks met deze problematiek. Dat levert ook voordeel op. Het gaat om die balans.
3. Je haalt up-to-date expertise in huis
In de regelgeving rond vertrouwenspersonen verandert er nog weleens wat. Daarom zijn externe vertrouwenspersonen verplicht om doorlopend bij te scholen en certificaten te halen en te verdiepen. Dat hoort nou eenmaal bij het vak. Het goede nieuws is dat je dus zeker weet dat je door een externe vertrouwenspersoon in te huren, je altijd de nieuwste kennis in huis haalt.
4. Met een externe vertrouwenspersoon betaal je wat je gebruikt
Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de partij waarmee je werkt. Bij ons werkt dat in ieder geval wel zo. Je betaalt met een abonnement maandelijks een bedrag voor het stand-by staan van jouw externe vertrouwenspersoon. Pas bij een melding van ongewenst gedrag gaat de spreekwoordelijke meter lopen. Je betaalt dus niet voor uren die je niet gebruikt.
5. Je voldoet eenvoudig aan nieuwe wetgeving rond vertrouwenspersonen
Misschien heb je gehoord dat een vertrouwenspersoon eind 2020 verplicht wordt. (Sterker nog: de Inspectie SZW ziet het bij veel grote bedrijven nu al als een verplichting). Dat betekent dat een ondernemer -ongeacht de grootte van de onderneming- officieel moet vastleggen bij wie het personeel terecht kan bij ongewenst gedrag. Een vertrouwenspersoon dus. Met het inhuren van een externe vertrouwenspersoon heb je dat gecoverd. Hij of zij kan je daarnaast trouwens ook helpen met het formuleren van PSA-beleid.
6. Je bent transparant
We komen nog veel te vaak tegen dat een onderneming ervoor kiest een lid van het managementteam tot vertrouwenspersoon te maken. En klaar is Kees. Maar een MT-lid kan dat niet zijn. Per definitie niet. Dat ligt niet aan de managers, maar de rollen zijn gewoon niet verenigbaar. Bovendien straalt het niet echt uit naar je werknemers dat je hun welbevinden serieus neemt. Toch? Door een professional in te schakelen, laat je hen zien dat je een gezond werkklimaat belangrijk vindt.
7. Je hebt een vliegende keep voor je interne vertrouwenspersoon
We noemden het al: grotere bedrijven werken vaak met een interne vertrouwenspersoon. Daar heb je nu eenmaal meer personeel en variatie. Toch kunnen ook deze grotere bedrijven behoefte hebben aan een externe vertrouwenspersoon. Bijvoorbeeld omdat de situatie voor de interne vertrouwenspersoon even té gecompliceerd wordt. Omdat het gaat om een leidinggevende, of omdat er allerlei belangen spelen. Dan kun je ook eenmalig een externe vertrouwenspersoon in laten vliegen. Om je eigen mensen te ontlasten.
Heb je vragen over externe vertrouwenspersonen?