Discriminatie komt helaas de laatste jaren veel vaker voor op de werkvloer. Er zijn meerdere vormen van discriminatie. Er kan direct onderscheid worden gemaakt op de werkvloer, maar er kan ook op indirecte wijze onderscheid worden gemaakt. Daarnaast komt discriminatie op de werkvloer voor binnen diverse verhoudingen.
Het kan de werkgever zijn die werknemers discrimineert, maar het kan ook een leidinggevende of een collega zijn die een discriminerende houding aanneemt. Discriminatie valt onder de ongewenste gedragsvormen en moet altijd effectief worden aangepakt. Maak gebruik van ons basisabonnement om direct een externe vertrouwenspersoon te hebben.
Direct onderscheidt op de werkvloer
In de basis kan er direct en indirect onderscheid worden gemaakt op de werkvloer. Bij direct onderscheid is goed duidelijk wat de reden is. Het kan bijvoorbeeld gaan om het maken van onderscheid op basis van leeftijd, afkomst, geloof of geslacht. Ook wanneer een werknemer wordt ontslagen wegens een zwangerschap valt dit onder direct onderscheid en dus discriminatie. Dit is niet toegestaan.
In bepaalde gevallen is het een werkgever toegestaan om direct onderscheid te maken. Dit mag wanneer dit in de wet staat aangegeven of wanneer er sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond. Op basis hiervan is het wel toegestaan om een pensioenregeling te bieden aan vaste werknemers en niet aan vakantiekrachten, om een voorbeeld te noemen.
Indirect onderscheid op de werkvloer
Een andere vorm van discriminatie op de werkvloer komt voort uit indirect onderscheid. Hierbij is het meestal niet meteen duidelijk dat het gaat om discriminatie. Stel, je hebt een schoonmaakbedrijf en werknemers werken veelal alleen of samen, maar staan eigenlijk nooit direct in contact met de klant. Dan kan het indirecte discriminatie van buitenlandse werknemers zijn wanneer je als werkgever eist dat de schoonmakers goed Nederlands spreken. Ook voor indirect onderscheid geldt dat dit alleen gemaakt mag worden wanneer er sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond.
De eis dat een werknemer vloeiend Nederlands spreekt is bijvoorbeeld wel toegestaan wanneer de werknemer in kwestie Nederlandse taalles gaat geven op een school. Het is immers noodzakelijk om de Nederlandse taal goed te beheersen om de functie naar behoren uit te kunnen voeren.
Discriminatie op de werkvloer tegengaan
Het mag duidelijk zijn dat en werkgever geen direct of indirect onderscheid mag maken op de werkvloer, tenzij de vorm van onderscheid bij de wet is toegestaan of wanneer er sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond. Daarnaast is het ook aan de werkgever om ervoor te zorgen dat leidinggevenden of collega’s onderling niet discrimineren.
Met het oog hierop is het belangrijk om een duidelijk PSA-beleid te hebben. Is er sprake van discriminatie op de werkvloer? Dan dient de werkgever in te grijpen en de nodige maatregelen te nemen om de werkvloer veiliger te maken. Een vertrouwenspersoon biedt hierin hulp en begeleiding.
Vertrouwenspersoon voor werknemer en werkgever
Een ervaren vertrouwenspersoon is een aanspreekpunt voor een werknemer die te maken heeft met discriminatie op het werk. Discriminatie op de werkvloer heeft een grote impact op de werknemer die ermee te maken heeft. Uw Vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, denkt mee over passende oplossingen en kan, indien nodig of gewenst, verdere hulpverlening inschakelen.
Daarnaast helpt een vertrouwenspersoon de werkgever om de werkomgeving voor werknemers prettiger en veiliger te maken. Vanuit Uw Vertrouwenspersoon staat er altijd snel een ervaren vertrouwenspersoon klaar om hulp, ondersteuning en begeleiding te bieden met ons basisabonnement. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.