Seksueel wangedrag, of seksueel grensoverschrijdend gedrag, komt in Nederland helaas relatief veel voor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek voert tweejaarlijks een onderzoek uit en heeft de resultaten bekend gemaakt. Het blijkt dat maar liefst 1,8 miljoen personen in 2022 te maken hebben gehad met seksueel wangedrag. Dit komt neer op 1 op de 8 personen. Onder seksueel wangedrag vallen onder meer seksueel geweld en seksuele intimidatie, zowel fysiek als online.
Toename van seksuele intimidatie
Er zijn meerdere soorten seksueel wangedrag. In het algemeen kan worden geconstateerd dat het aantal mensen dat met seksueel overschrijdend gedrag te maken krijgt groeit. In 2020 waren dit nog 1,6 miljoen Nederlanders. Uit het onderzoek van het CBS kan worden opgemaakt dat het vooral seksuele intimidatie is die de cijfers laat stijgen. Het aantal meldingen van fysiek seksueel geweld is relatief stabiel gebleven.
De cijfers hoeven niet direct aan te geven dat daadwerkelijk meer mensen te maken krijgen met seksuele intimidatie. De cijfers geven vooral aan dat meer mensen er melding van hebben gemaakt. Het is volgens het CBS goed mogelijk dat de maatschappelijke discussie over seksuele intimidatie, onder meer met betrekking op televisieprogramma’s en bekende Nederlanders, ervoor heeft gezorgd dat meer mensen het durven te melden.
Jonge vrouwen vormen het vaakst het slachtoffer
Zowel mannen als vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel laten de cijfers duidelijk zien dat vrouwen veel vaker het slachtoffer van seksueel wangedrag worden dan mannen. Vrouwen die het vaakst te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben een leeftijd tussen de 18 en 24 jaar. Van deze groep geeft maar liefst 52 procent aan ermee te maken hebben gehad.
In 2020 lag het percentage van deze groep nog op 47 procent. Maar liefst 46 procent van de jonge vrouwen tussen de 16 en 18 jaar geeft aan met seksueel wangedrag in aanraking te zijn gekomen. Dit percentage lag in 2020 op 38 procent. Er is dus een duidelijke stijging te zien.
Situaties waarin seksueel wangedrag plaatsvindt
Het onderzoek geeft ook een indruk van in welke situaties seksueel wangedrag het meest voorkomt. Zo is duidelijk dat het voornamelijk buitenshuis plaatsvindt en geven veel slachtoffers aan dat zij tijdens een avondje stappen te maken hebben gehad met seksueel wangedrag. Het blijkt dat het seksueel wangedrag in de meeste gevallen wordt vertoond door een onbekende. Een ander belangrijk cijfer is het percentage slachtoffers dat aangeeft te maken te hebben (gehad) met seksuele intimidatie op de werkvloer. Maar liefst 20 procent van de slachtoffers geeft aan door een collega seksueel geïntimideerd te zijn.
Vertrouwenspersoon van essentieel belang
Het is voor elk bedrijf van groot belang om een vertrouwenspersoon te hebben. Wanneer er sprake is van ongewenst gedrag op de werkvloer, waaronder seksueel wangedrag, dan kan er direct in actie worden gekomen door de vertrouwenspersoon. Op de eerste plaats is de vertrouwenspersoon een luisterend oor voor het slachtoffer.
Er wordt hulp en ondersteuning geboden. Daarnaast helpt de vertrouwenspersoon de werkgever ook, onder meer door de werkvloer tot een veilige werkomgeving te maken voor iedereen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe wet om het hebben van een vertrouwenspersoon aan bedrijven te verplichten. Dis is essentieel om de impact zo ver mogelijk te beperken. Heb jij nog geen vertrouwenspersoon? Dan staat Uw Vertrouwenspersoon voor je klaar. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of advies.