Vrijwilligers vormen het hart van vele verenigingen en organisaties. Zonder hun inzet zouden sportclubs, culturele initiatieven en maatschappelijke projecten niet kunnen draaien. Maar wat als een vrijwilliger te maken krijgt met ongewenst gedrag? Net als in een betaalde werkomgeving kunnen vrijwilligers geconfronteerd worden met pesten, intimidatie of andere grensoverschrijdende situaties. Een externe vertrouwenspersoon kan dan een oplossing bieden.
Ongewenst gedrag stopt vrijwilligersplezier
Vrijwilligerswerk draait om enthousiasme en betrokkenheid. Maar wat als een vrijwilliger zich onveilig voelt door een leidinggevende die steeds opmerkingen maakt? Of door een mede-vrijwilliger die hen buitensluit? Dit soort situaties komen vaker voor dan gedacht. Omdat vrijwilligers niet in een formele arbeidsrelatie staan, voelen ze zich soms extra kwetsbaar. De drempel om iets te zeggen is hoog, en stoppen met het vrijwilligerswerk lijkt soms de enige uitweg.
Praten helpt: een vertrouwenspersoon biedt steun
Een vertrouwenspersoon biedt een veilige plek om ervaringen te delen en helpt om de juiste stappen te zetten. Soms is een gesprek al genoeg om een probleem op te lossen. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken: “Je gedrag voelt niet goed, besef je dat en wat kunnen we eraan doen?” Dit kan een eerste stap zijn om de sfeer binnen een organisatie te verbeteren.
Voorkomen is beter dan genezen
Verenigingen en vrijwilligersorganisaties doen er goed aan om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Niet alleen als opvang bij problemen, maar ook om preventief bij te dragen aan een veilige cultuur. Dit geeft vrijwilligers het vertrouwen dat ze altijd ergens terecht kunnen. Een externe vertrouwenspersoon is vaak een slimme optie.
Respect en waardering voor alle vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar in iedere vereniging. Het is dan ook van groot belang dat zij zich gewaardeerd en veilig voelen. Of het nu gaat om een sportclub, een culturele instelling of een goed doel: een prettige samenwerking staat of valt met een veilige omgeving. Het inzetten van een vertrouwenspersoon helpt om deze veiligheid te waarborgen.
Heb jij als vereniging of vrijwilligersorganisatie al een vertrouwenspersoon? Zo niet, dan is dit hét moment om er werk van te maken. Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat een externe vertrouwenspersoon voor jouw vrijwilligers kan betekenen.